Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u wat basisinformatie betreffende het onderhoud, installatie en werking van een pelletkachel. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Wij helpen u graag verder.

Een pelletkachel lijkt op een houtkachel maar is dat niet. Een pelletkachel brand op houtpellets (korrels) die gemaakt zijn van schoon resthout uit industrie en geperst snoeihout. Een pelletkachel is een CO2 neutrale kachel met een hoog rendement tot wel 94%. Vanwege de relatief schone verbranding en het hoge rendement is een pelletkachel een prima alternatief voor gas. CO2 neutraal wil zeggen dat de boom die fungeert voor de productie van houtpellets evenveel CO2 opneemt als dat er bij verbranding wordt uitgestoten.

Een pelletkachel zit in tegenstelling tot een houtkachel vol vernuftige elektronica en heeft een thermostaat. Via de display of afstandsbediening (en op duurdere modellen WiFi module) kan men de kachel aan zetten en de temperatuur instellen. De kachel regelt zelf de aanvoer van de pellets naar de verbrandingsruimte en ontsteekt vol automatisch d.m.v. een ontstekingspen, dus geen gedoe met aanmaakblokjes. Zodra de kachel op temperatuur is gaat deze automatisch in het juiste programma werken behorende bij de ingestelde temperatuur. Naast een rookafvoer ventilator beschikt de kachel ook over een kamerventilator die de warmte snel en efficiënt verdeelt over de te verwarmen ruimte.

Naast model en uitvoering van de pelletkachel is het eerst noodzakelijk vast te stellen hoeveel kW uw kachel nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Voor een goed geïsoleerde ruimte gaat men uit van 0,8 kW vermogen voor 25m3 ruimte. Voor minder goed geïsoleerde ruimten rekent men met 1 kW voor 15m3.

Een plafond is vaak 2,5 tot 2,6 meter hoog. In een goed geïsoleerde ruimte kunt u daarom de volgende tabel aanhouden:

M2 Benodigde kW
50m2 4.0 kW
60m2 4.8 kW
70m2 5.6 kW
80m2 6.4 kW
90m2 7.2 kW
100m2 8.0 kW
110m2 8.8 kW
120m2 9.6 kW
130m2 10.4 kW
140m2 11.2 kW
150m2 12.0 kW

Het is dus een relatief eenvoudig rekensommetje om het vermogen van de benodigde pelletkachel te bepalen.

Als voorbeeld: 10m lang x 5m breed = 50m2 = 4kW

Het verbruik van een pelletkachel is uiteraard geheel afhankelijk van uw stookgedrag, isolatie van de ruimte en de buitentemperatuur. Om toch een vergelijking te maken is stoken op pellets in de regel 30% goedkoper dan stoken op aardgas en 50% goedkoper dan propaan (vakantiewoningen). Als u weet wat u jaarlijks aan gas verbruikt voor verwarming dan is uw besparing en terugverdientijd van uw pelletkachel eenvoudig te berekenen.

Rookgaskanaal

De pelletkachel heeft een enorme vlucht meegemaakt. Hierdoor zijn er veel aanbieders gekomen die het helaas niet zo nauw nemen met de veiligheid. Er wordt veel foute voorlichting verstrekt door gebrekkige ervaring en kennis.

Een pelletkachel is gelijkgesteld aan een houtkachel (beide overige, vaste brandstoffen). De wet in Nederland maakt verschil tussen gasgestookte toestellen en toestellen voor vaste brandstoffen. Er is wettelijk gezien geen verschil tussen hout- en pelletkachels, deze vallen beiden onder dezelfde regelgeving voor vaste brandstoffen.

De rookgasafvoer van een pelletkachel dient dus te voldoen aan geldende richtlijnen waaronder het bouwbesluit, NEN-6062 en NEN 2757. Daarnaast mag uw rookgasafvoer geen burenoverlast veroorzaken en moet er een verdunningsfactor berekend worden. De richtlijn NEN-6062:2011 verwijst ook naar de materiaalspecificatie voor de rookgasafvoer. Binnen mag men gebruik maken van stalen enkelwandige materialen die voldoen aan CE-conformiteitsverklaring EN 1856-1, temperatuurklasse T600 en drukklasse N1. Voor de gevel of dakdoorvoer en buiten dient u gebruik te maken van dubbelwandig RVS dat voldoet aan materiaalspecificatie V2-L50050-G50.

Indien u zelf een rookgasafvoer gaat aanleggen voor uw pelletkachel dan dient u naast de wettelijke regelgeving en wettelijk voorgeschreven materialen rekening te houden met de volgende stelregels:

  • De rookgasafvoer van een pelletkachel dient uit te monden boven de rand van het dak, bij voorkeur boven de nok.
  • Ondanks dat een geveluitmonding onder bepaalde omstandigheden is toegestaan raden wij dit af. Om de pelletkachel op juiste wijze te laten branden is het nodig om een trekkend kanaal te creëren. Dit is bij een geveluitmonding niet mogelijk. Daarnaast kan bij een harde wind, de situatie zich voordoen dat de rookgassen niet kunnen worden afgevoerd. Het gevolg daarvan is dat rook in de woonruimte terecht kan komen. Naast deze rook is het mogelijk dat een pelletkachel niet functioneert bij harde wind buiten en daardoor niet gebruikt kan worden.
  • Voor rookgaskanalen geldt een bepaalde afstand tot brandbare materialen, gemeten vanaf het oppervlak van de buitenmantel van het kanaal tot brandbare materialen. De afstand van de enkelwandige materialen tot brandbaar materiaal, bij de maximum toegestane rookgastemperatuur van 600 ºC minimaal 500 mm dient te zijn. Ook bij een geïsoleerde geveldoorvoer dient men rekening te houden met mogelijke isolatie in de spouw waardoor brand kan ontstaan door onvoldoende afstand. Gebruik daarom ook bij een geveldoorvoer altijd goedgekeurde materialen.

Bestaand rookgaskanaal

Goedgekeurde pelletkachels zijn zeer nauwkeurig afgesteld. In de afstelling voor optimale verbranding is rekening gehouden met een natuurlijke schoorsteentrek (onderdruk) van 10Pa. Dit wordt bereikt bij een minimale lengte van uw rookgaskanaal van 4 meter bij een diameter van 80mm. Indien u uw pelletkachel aansluit op een bestaand rookgaskanaal groter dan 80mm diameter, gebruik dan een goedgekeurde flexibele rvs-slang van 80mm diameter in uw bestaande rookgaskanaal. Als u dit niet doet dan krijgt u te veel schoorsteentrek en zal de kachel in storingsmodus gaan.

Naast het regelmatig uitzuigen en legen van de asla adviseren wij u om uw pelletkachel eenmaal per jaar (tussen de stookseizoenen) door ons vakkundig te laten reinigen (vaak ook een eis van uw verzekeraar). Tijdens dit groot onderhoud wordt de kachel vakkundig door ons gedemonteerd en wordt de kachel intern volledig schoongemaakt waaronder de warmtewisselaar en rookgasventilator. Slijtage onderhevige onderdelen worden gecontroleerd en eventueel preventief vervangen zodat u gedurende de wintermaanden niet in de kou komt te zitten. Voor een jaarlijks groot onderhoud rekenen wij € 169,00 incl. BTW en incl. voorrijkosten, exclusief eventuele onderdelen.

Daarnaast adviseren wij om 1 maal per jaar uw rookgaskanaal door een erkende schoorsteenveger te laten reinigen.

Er zit veel kwaliteitsverschil in houtpellets. Pellets van mindere of slechte kwaliteit geven niet alleen een veel lager rendement, maar zorgen ook voor onnodige vervuiling van uw pelletkachel. Wij van Allround Pelletkachel Service VOF adviseren uitsluitend Plospan pellets te gebruiken. Plospan heeft als enige in Nederland 3 certificaten. ENPlus A1 & DIN Plus kwaliteitszegels en als duurzaamheidscertificaat NTA8080 waardoor men als consument gegarandeerd is van kwalitatief hoogwaardige houtpellets. Door de hoogwaardige kwaliteit zijn naar onze ervaring Plospan pellets het goedkoopste in gebruik.

1Kg Plospan bio-houtpellets heeft een verbrandingswaarde van 18.5 MJ

Wilt u plospan pellets bestellen, klik dan hier: Houtpellets Plospan bestellen

Terugbelverzoek

Ons team zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om uw wensen te bespreken.